CAll Us: 0850 532 5 260 Submit Ticket   Login
ERP ve Bulut ERP arasındaki farklar nelerdir?

ERP ve Bulut ERP arasındaki farklar nelerdir?

ERP Nedir?

İnternette “ERP” yi aradığınızda, ortaya çıkan bilginin çok azı anlaşılabilir olabilir, biraz kafanız karışabilir. Her web sitesi kendi ERP tanımına sahip gibi görünüyor ve bir ERP uygulaması bir sonraki adımdan çok farklı olabilir. Ancak bu farklılıklar, ERP’yi böyle güçlü bir iş aracı haline getirebilecek esnekliğin altını çiziyor.

ERP çözümlerinin işinizi nasıl dönüştürebileceğine dair daha derin bir anlayış elde etmek için, ERP’nin gerçekte ne olduğu ve nasıl çalıştığını daha iyi anlamaya yardımcı olur.

ERP, İş İşlevleri Boyunca Süreçleri Entegre Ediyor

ERP, Kurumsal Kaynak Planlama için bir kısaltmadır, ancak tam adı bile ERP’nin ne olduğu veya ne yaptığı konusunda fazla ışık tutmaz. Bunun için bir geri adım atmanız ve envanter ve sipariş yönetimi, muhasebe, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve ötesi dahil olmak üzere bir işi yürütmek için gerekli olan çeşitli süreçlerin hepsini düşünmeniz gerekir. En temel düzeyde, ERP yazılımı tüm organizasyondaki süreçleri ve bilgileri akıcı hale getirmek için bu çeşitli fonksiyonları tek bir sistemle bütünleştirir.

Tüm ERP sistemlerinin merkezi özelliği, farklı iş birimleri tarafından kullanılan çok sayıda işlevi destekleyen bir paylaşılan veritabanıdır. Kısacası bu, farklı alanlardaki çalışanların – örneğin, satış ve muhasebe – özel ihtiyaçları için aynı bilgilere güvenebileceği anlamına gelir.

ERP Raporlama ve Otomasyonu Senkronize Ediyor

ERP yazılımı ayrıca bir dereceye kadar senkronize raporlama ve otomasyon sunar. Çalışanları rapor üretmek için manuel olarak birleştirilmesi gereken ayrı veritabanlarını ve elektronik tabloları korumaya zorlamak yerine, bazı ERP çözümleri personelin raporları tek bir sistemden almalarını sağlar. Örnek verecek olursak, herhangi bir manuel yeniden anahtarlama olmadan otomatik olarak finansal sisteme akan satış siparişleri ile, sipariş yönetimi departmanı siparişleri daha hızlı ve doğru bir şekilde işleyebilir ve finans departmanı kitapları daha hızlı kapatabilir.

ERP’nin Kısa Tarihi

ERP terimi 1990 yılında Gartner tarafından yapıldı, ancak kökleri 1960’lara kadar uzanıyor. O zamanlar, imalat sektöründe envanter yönetimi ve kontrolüne uygulanan konsept. Yazılım mühendisleri envanteri izlemek, dengeleri uzlaştırmak ve durum hakkında rapor oluşturmak için programlar oluşturdu. 1970’lerde, bu, üretim süreçlerinin programlanması için Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) sistemlerine dönüşmüştür.

1980’lerde MRP, daha fazla üretim sürecini kapsayacak şekilde büyüdü ve birçok kişi MRP-II veya Üretim Kaynak Planlaması olarak adlandırdı. Son olarak 90’lara gelindiğinde, ERP sistemleri, döküm kontrolü, ve yer alan diğer taktiksel süreçlerin ötesinde, muhasebe ve insan kaynakları gibi diğer arka ofis işlevlerinin ötesine geçerek, ERP’nin onu tanıması için sahne oluşturdu.

Günümüzde ERP

Bugün ERP, iş gücü otomasyonu (BI), satış gücü otomasyonu (SFA), pazarlama otomasyonu ve e-ticaret gibi “ön büro” işlevlerini de ele alarak genişledi. Bunun gibi toptan dağıtımdan e-ticarete kadar geniş bir yelpazede yer alan şirketler, ERP çözümlerini kullanıyor.

Üstelik, ERP’deki “e” nin “girişim” anlamına gelmesine rağmen, yüksek büyüme ve orta ölçekli şirketler artık hızla ERP sistemlerini benimsiyor. Aynı zamanda “bulut bilişim” olarak da anılan Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) çözümleri de bu büyümeye yardımcı oldu. Bulut tabanlı çözümler sadece ERP yazılımını daha uygun maliyetli hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu sistemlerin uygulanmasını ve yönetilmesini de kolaylaştırıyor. Hatta belki daha da önemlisi, bulut ERP gerçek zamanlı raporlama ve BI sağlar, onları yöneticiler ve iş için görünürlük isteyen personel için bile değerli hale getirir.

Sonuç olarak, tüm büyüklükteki firmalar ve çok çeşitli sektörler bulut ERP sistemlerine geçiyor. Aslında, Forrester SaaS tabanlı ERP benimsemesinin 2015 yılına kadar yılda yüzde 21 artacağını tahmin ediyordu. ERP’nin faydalarını düşünmeyi bıraktığınızda, neden bu kadar popüler hale geldiğini ve kullanımının neden bu kadar hızlı büyümeye devam edeceğini görmek kolay.

Bulut ERP Nedir?

Bulut tabanlı bilgi işlem (bir Hizmet Olarak Yazılım veya SaaS olarak da adlandırılır), kullanıcıların Internet üzerinden paylaşılan bilgi işlem kaynakları (örneğin, güç, bellek ve disk depolaması gibi) üzerinde çalışan yazılım uygulamalarına erişimini sağlar. Bu bilgi işlem kaynakları, çeşitli platformlarda çeşitli uygulamalara ev sahipliği yapmaya adanmış uzak veri merkezlerinde tutulur.

Cloud ERP, kullanıcıların Internet üzerinden Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımlarına erişebilmelerini sağlayan bir Hizmet Olarak Yazılımdır. Bulut ERP genel olarak çok daha düşük peşinat maliyetlerine sahiptir, çünkü bilgi işlem kaynakları, satın alınmak yerine aylara göre kiralanmakta ve binalarda tutulmaktadır. Cloud ERP, şirketlere kritik öneme sahip uygulamalara herhangi bir yerden herhangi bir zamanda erişmelerini sağlar.

İkisi arasındaki en önemli fark, sistemin bulunduğu yerdir, ancak bunun dışında önemli farklılıklar da vardır. Burada Bulut ERP’nin  bazı önemli özelliklerini ve avantajlarını liste olarak açıklıyoruz.

Bulut, küçük ve orta ölçekli işletmeler (SMB’ler) için özellikle değerlidir çünkü donanım ve yazılım için önemli bir ön harcama olmaksızın, tam işlevli uygulamalara makul bir fiyatla erişim sağlar. Doğru bulut sağlayıcısını kullanan bir şirket, iş büyüdükçe veya yeni bir şirket eklendikçe iş üretkenlik yazılımlarını hızla ölçeklendirebilir.

Cloud ERP’nin maliyetleri birçok açıdan azalttığı kanıtlanmıştır çünkü:

  • Donanım ve veri sunucuları gibi tüm bilgi işlem altyapısı için ön maliyetlerden kaçınıyor
  • BT desteği, veri merkezi tarafından sağlandığından BT destek hizmetlerini azaltır.
  • Aylık bir ücret karşılığında uygulama yazılımı lisansları için önceden ödeme yapılmasını önler
  • Bulut satıcısı güncellemeleri ve yükseltmeleri ele aldığından bu uygulamaları sürdürme ve destekleme maliyetini küçültür.

Cloud ERP’nin en önemli faydaları maliyet tasarruflarının ötesine geçerek şunları içerir:

  • Sadece gerekli bilgi işlem kaynakları için ödeme yapmak
  • Aylık sabit oranlar sayesinde şirketler nakitlerini diğer iş girişimlerinde kullanabilirler.
  • Sunucu ve kullanıcı cihazlarında donanım ve yazılım yüklenmesi gerektiğinden Cloud ERP uygulamalarından daha hızlı yararlanın
  • Bulut hizmeti miktarını bir şirketin hesaplama veya depolama gereksinimleri olarak ayarlama yeteneği dalgalanma
  • Verilerin yedeklendiğine ve felaket kurtarma planına sahip olduğuna
  • Şirket sunucusunda saldırılar engelleniyor çünkü veriler yerel olarak değil, bulutta depolanıyor.
  • Her yerden sisteme erişim, bir şirketin her yerde olduğu için coğrafi olarak genişlemesini ve uzak konumlarda donanım ve yazılım uygulamasına gerek olmadığını kolaylaştırır.

Ne tür bir iş içinde olursanız olun, bir ERP çözümü uygulamak, ciddiye alınması gereken kritik bir projedir. Maliyet konusunda ve yatırım getirisi ile ilgili endişelerden, şirketinizdeki süreci kimin yöneteceği konusunda pratik düşüncelere, ERP uygulama çabaları bir proje ekibinin taahhüdünü ve iş liderlerinin başarıyı garantilemelerini gerektirir.

ERP dağıtımının büyük bir girişim olduğu gerçeğini aşamayız, ancak bu sürecin acı verici olması gerekmiyor. Doğru planlama ve uygulama ile, bir ERP sisteminin uygulanması sorunsuz bir süreç olmalı ve işinizdeki verimliliği hızla geliştirmelidir. Bir çözüm seçerken ve dağıtırken göz önünde bulundurmanız gereken bazı kritik ERP uygulaması en iyi uygulamaları.

İşletmeniz için En İyi ERP Yazılımını Seçin

ERP’nin kapsadığı işlevlerin aralığı göz önünde bulundurulduğunda, çok sayıda ERP uygulamasının olması sürpriz olmamalıdır. Kendi özel ERP’nizi oluşturmayı ve alttan yukarıya doğru programlamayı tercih edebilirsiniz, ancak böylesi devasa bir projenin üstesinden gelmenin maliyeti ve karmaşıklığı, kendinizin yapabileceği bir yaklaşımı kötü bir hale getirebilir.

Ya da şirket içi ERP yazılımı satın alabilir ve şirketinizin bilgisayarlarına ve sunucularına yükleyebilirsiniz. Ancak, yerinde bir ERP çözümüne yatırım yapmadan önce, bu gerçeği düşünün: Orta ölçekli işletmelerin üçte ikisi, ERP yazılımının eski sürümlerini kullanıyor. Neden mi? Organizasyonlar genellikle artan sürümleri yeniden uygulamak için gerekli olan ağrının çok büyük olduğunu düşünür – özellikle her yükseltme, işletmenin kritik özelleştirmeleri ve entegrasyonları kaybetme riski taşıdığı anlamına gelir. ERP teknolojisinin güncel tutulması potansiyelini en üst düzeye çıkarmanın anahtarıdır, bu nedenle güncellenmesi kolay ve özel özellikleri koruyacak bir sistem dağıtım seçeneği seçmek önemlidir.

Konuk YAZAR

About the Author

Leave a Reply