CAll Us: 0850 532 5 260 Submit Ticket   Login
Detaylı Site Hızı Nasıl Sorgulanır?

Detaylı Site Hızı Nasıl Sorgulanır?

SEO çalışmalarında iç SEO bölümünde değerlendirilen kriterler arasında yer alan site hızı, sıralamaya etki eden oldukça önemli bir faktördür. Özellikle kullanıcıların son zamanlarda internette daha aktif olması ve çeşitli platformlardan internette aramalar yapması, beraberinde sorunsuz bir gezinme ihtiyacı doğurmuştur. Günümüzde her kullanıcı, bir sitede gezerken herhangi bir yavaşlık problemi yaşamak istemez. Peki site hızı sorgulama nasıl yapılır? İşte site hızı sorgulama araçları ve detaylar…

Site hızı SEO çalışmalarında kritik öneme sahiptir. Genel SEO çalışmaları iç ve dış olarak iki grupta ele alınır. İç SEO çalışmaları kullanıcı deneyimini doğrudan etkiler. İç SEO çalışmalarının kritik noktalarından biri ise site hızıdır. Site hızı arama motorları değerlendirmelerinde önemli bir ölçüttür. Bu nedenle özellikle arama motoru sorgularında başarı elde etmek için site hızının yüksek olması gerekir. 

Site hızının yavaş olması öncelikli olarak kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkiler. Uzun vadede ise arama motorlu başarı sorguları bu durumdan olumsuz yönünde etkilenir. Web sitelerinde ilk hedef Google ve diğer arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almaktır. Yapılan çalışmalar da bu doğrultuda ilerler. Özellikle Google dizin sıralamasında ise bakılan ilk kriter site hızıdır. 

Site hızı ne kadar yüksek olursa kullanıcılar sitede daha fazla vakit geçirebilir. Aksi durumda ise kullanıcının sitede geçirdiği vakit çok daha düşük olur. Bunun sonucu olarak da site trafiği beklenen oranın çok altında kalabilir. Google ise tüm bu durumun sonucu olarak siteyi sıralamada arka plana iter. Peki, site hızı nasıl sorgulanır? Site hızı sorgulama araçları nelerdir? Sorularının yanıtları yazının devamında.

Site hızı, Google tarafından siteleri dizin sıralamasına alırken dikkat edilen kriterler arasında yer almaktadır. Bir sitenin hızı ne kadar hızlıysa, ziyaretçilerin sitede gezinmesi daha kolay olur. Google, ziyaretçilerine en kaliteli siteleri ve en doğru bilgileri sunmayı amaç edindiği için hızlı açılan siteleri de üst sıralarda listeler. Böylece Google, ziyaretçilerine hız sorunu yaşatmayacak siteleri gösterir ve bu siteleri listelerken öncelik gösterir. Peki site hızı sorgulama nasıl yapılır? Site hızı sorgulama araçları nelerdir?

Site hızı sorgulama araçları

Site hızı puanınızı öğrenmek için çeşitli firmalar tarafından oluşturulmuş ve detaylı bir şekilde site hızı grafiğinizi gösteren araçlar bulunmaktadır. Yaptığınız hız optimizasyonu çalışmalarının ardından site hızınızın ne durumda olduğunu sorgulamak istiyorsanız, bu araçları tercih etmelisiniz.

Site hızını öğrenmek ve gerekli durumda önlem almak için çeşitli araçlar bulunur. Farklı firmalar tarafından geliştirilen bu araçlar sayesinde site hızını detaylı olarak sorgulamak mümkün olur. Site hızı ölçme araçları sıklıkla bir değişim ve güncellemeye tabi tutulur. Son zamanların en etkili site hızı sorgulama araçlarını sizin için bir araya getirdik. 

 

Google PageSpeed Insights

Arama motoru devi Google tarafından webmasterlar için sunulan site hızı aracı PageSpeed Insights, sitenizin hem masaüstündeki hem de mobildeki hızını kontrol ediyor. 100 puan üzerinden site hızınızı değerlendiren araç, aynı zamanda yapılması gereken optimizasyonları yazılı biçimde anlatıyor. PageSpeed Insights, site hızını düşüren etkenleri gösteriyor ve bu sorunları ortadan kaldırmak için yapmanız gerekenleri hem mobil hem de masaüstü şeklinde belirtiyor.

Google tarafından ücretsiz olarak kullanıma sunulan site hızı ölçme aracının birçok avantajı var.. Site analizi yapmak, analitik verilere ve sorunlara çözümler oluşturmak noktasında başarılıdır. Basit arayüze sahip olması sayesinde kullanıcı dostu bir araç olarak adlandırılabilir. Masaüstü ve mobil site hızı sorgulama yapmaya olanak sunar. 

Ayrıntılı raporları ile sitede hangi iyileştirmeler yapılması gerektiğinin cevabını verir. Google PageSpeed ile birden fazla site üzerinde sorgulama ve analizler yapılabilir. Google PageSpeed ile yapılabilecek 5 ana filtre bulunur. Mevcut filtreler şu şekilde sıralanabilir:

  • CSS: Stil Sayfası Dosyaları
  • JS: Javascript Dosyaları
  • PNG, JPG, WEBP: Görüntü Dosyaları
  • HTML Dosyaları
  • İzleme Etkinliği Filtreleri

Google PageSpeed bu sorguların sonucunda site hızını olumsuz etkileyen durumları tespit eder. Ayrıca hangi çalışmaların site hızını olumlu etkilediğine dair de veri analizine raporlarında yer verir. Etkili ve genel bir sorgu için kullanılabilecek güçlü bir araçtır.

Öte yandan, doğru yaptığınız ve site hızınızın düşmesini sağlayan olumlu optimizasyonları da “Optimizasyonlar Bulundu” sekmesinde gösteren PageSpeed Insights, aynı zamanda sayfanız için optimize edilmiş js, css ve resimleri direkt Google sunucularından indirmenizi de sağlıyor. Sayfanın alt kısmında yer alan “Bu sayfa için, optimize edilmiş resim, JavaScript ve CSS kaynaklarını indir.” seçeneğiyle Google tarafından optimize edilen ve site hızınızı arttıracak olan sıkıştırılmış js, css ve resim dosyalarını indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyaları ait oldukları klasöre giderek optimize edilmemiş haliyle değiştirmeniz yeterli olacaktır.

 

GTmetrix

Site hızı sorgulama araçlarından biri olan GTmetrix, hem ücretsiz hem de kapsamlı bir araç olarak hizmet veriyor. Sunduğu özelliklerle kullanıcıların en çok kullandığı site hızı sorgulama araçları arasında yer alan GTmetrix, yıllardır gözde siteler arasında.

GTmetrix’te bir sitenin site hızını ölçmek için sorgulama yaptığınızda, karşınıza Performans Skorları başlığı altında “Sayfa Hızı” ve “YSlow Skoru” çıkmaktadır. Puan olarak ifade edilen skorlarda; A çok iyi, F ise çok kötü olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan aynı sayfa üzerinde Sayda Detayları başlığı altında “Tam Olarak Yüklenme Süresi” de yer almaktadır. Sorguladığınız sayfanın tamamen yüklenmesinin kaç saniyede tamamlandığını gösteren sayaç sayesinde sayfanızın kaç saniyede tamamen açıldığını görebiliyorsunuz.

 

Hemen yanında yer alan “Toplam Sayfa Boyutu” da sorguladığınız sayfanın kb/MB cinsinden boyutunu size sunmaktadır. Bu boyutu etkileyen faktörler arasında javaScript dosyalarınızın boyutu, CSS dosyalarınızın boyutu, HTML dosyalarınızın boyutu ve resimlerinizin boyutu yer almaktadır. Son olarak da siteniz açılırken sunucuya yapılan istek sayısı da “Requests” sekmesi altında yazmaktadır.

Alt kısımda ise 6 sekme yer almaktadır. Bunlar: “PageSpeed, YSlow, Waterfall, Timings, Video, History” şeklindedir. Bu sekmeler altında da yaptığınız optimizasyonların ne derecede etki ettiği, hangi seviyede olduğu yer alır. Öte yandan yapmadığınız, hatalı yaptığınız veya yeterli kadar yapmadığınız optimizasyonlar da listelenir ve site hızı arttırmak için yaptığınız çalışmalar A-F arasında puanlanmaktadır.

GTmetrix, en yaygın kullanılan hız testi araçlarından biridir. GTmetrix ile ücretsiz olarak tek kullanıcı hesabı üzerinden sayfa odaklı raporlama yapılabilir. Bu bağlamda sayfa analiz aracı olarak da kullanılabilir. Detaylı ve daha fazla sayfa üzerinde analiz gerçekleştirme adımında ise ücretli versiyonu tercih edilebilir. 

Sorgulama raporları incelendiğinde sayfa bazlı olarak detaylı bir analiz gerçekleştirdiği görülebilir. Puanlama sistemi ile raporlar sunması da analizlerin daha iyi ilerlemesine olumlu etki sunar. Sonuçlarda A’dan F’ye kadar puanlamalar mevcut. Bu sonuçlarda yazı kalitesi, özgünlük, görsel boyutu ya da kalitesine kadar birçok detay analiz edilir. Analiz sonucuna göre bir puanlama olarak harflendirme yapılır. 

Puanlandırma adımında anahtar kelime kullanımı, oranı ve başlık dağılımı etkili olur. Genel olarak bakılacak olursa SEO çalışmalarını etkileyen her detay analiz adımında dikkate alınır. Bu da SEO çalışmalarında eksik olan kısımların tespit edilmesi, boşlukların giderilmesi noktasında yardımcı olur. 

Pingdom

3 farklı ülkeden sitenizi ziyaret eden Pingdom, bu ülkelerdeki sunuculardan sitenizi pingliyor ve site hızınızı ölçmeye başlıyor. Test sonucunda site hızınızla ilgili bir özet rapor çıkaran Pingdom, sitenizin hız performansını A-F arasında harflerle değerlendiriyor. Öte yandan sayfanızın toplam yüklenme süresi, sayfanızın boyutu, sayfanızın açılırken sunucuya yaptığı isteklerin sayısı, diğer sitelerden yüzde kaç daha hızlı olduğunuz ve testin nereden yapıldığı (ABD, İsviçre, Avustralya) gibi bilgileri karşınıza çıkarıyor.

Alt kısımda ise performans bilgileri hakkında geniş açıklama yapan Pingdom, site hızınızı etkileyen faktörleri listeliyor ve site hızınızı arttırmak için yaptığınız çalışmaları değerlendiriyor. Yaptığınız site hızı arttırma çalışmalarını da doğruluğuna göre değerlendiren Pingdom, çalışmalarınızı A-F arasında puan vererek değerlendiriyor. Aynı zamanda farklı kaynaklardan çağrılan dosyaların boyutlarını ve yüzdesini gösteren Pingdom, günümüzde site hızı sorgulama siteleri arasında en çok kullanılanlardan birisi konumunda.

Pingdom, sitenin performansını izlemek için kullanılanılabilecek etkili araçlardan biridir. Site hızı ölçümünün yanı sıra pek çok ek özelliği de bulunur. Ancak en önemlisi site hızının sorgulanması ve eksiklerin tespit edilmesidir. Pingdon, sitenin yanıt verme hızı, çalışma süresi, hata sayısı gibi detayları analize etmeye yardımcı olur. Tüm bu ölçütleri site performansını düşürebilecek noktaların belirlenmesinde etkili olur. 

Pingdom farklı kriterler üzerinden ölçümler yapmaya imkan verir. Uptime izleme adımı ile sitenin ne kadar süre çalıştığını izlemek mümkündür. Yanıt verme süresi ile de site hızını ölçümleme olanağı bulunur. Analiz sonuçlarında kullanıcıya sunulan raporlar farklı dosya formatlarında indirilebilir. Özellikle detaylı araştırma yapmak isteyenler için bu durum fazlasıyla avantajlıdır.

About the Author

One thought on “Detaylı Site Hızı Nasıl Sorgulanır?

  1. Şerafettin - 5 Aralık 2017 at 23:40

    Site hızı SEO değerlerini inanılmaz derecede etkiliyor ve dikkatele takip edilmeli. Özellikle GTmetix bu açıdan oldukça iyi bir araç.

    Reply

Leave a Reply